Sağlık

Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Gün Balık Tüketin

Uzmanlar balık tüketiminin kalp sağlığı açısından önemli olduğunu söylüyor.

Balıkların zengin protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir kaynak olduğunu belirten uzmanlar, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığı, bilişsel aktiviteleri artırdığının bildirildiğini belirtiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kalp-damar sağlığına pek çok faydası olan Omega-3 yağ asitlerinin keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu belirterek, “Zengin besin kaynakları olan yağlı balıklar Omega-3 yağlı asitler; “Haftada en az 2 gün 150-200 gram diyete dahil edilmelidir.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık tüketiminin püf noktaları hakkında bilgiler verdi.

KALP SAĞLIĞI İÇİN 12 RİSK FAKTÖRÜ

Balık protein, kalsiyum, iyot ve Omega-3 açısından zengindir

Balıkların özellikle kış aylarında ülkemizde sıklıkla tüketilen protein kaynakları arasında yer aldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Balıklar zengin protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağları açısından da zengin kaynaklardır. asitler. Birçok klinik çalışma, düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri artırdığını bildiriyor.” söz konusu.

Haftanın en az 2 günü balık tutun

Omega-3 yağ asitlerinin kalp-damar sağlığına pek çok faydası vardır; Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitki kaynaklı besinlerin de bulunduğunu ancak bunların vücut tarafından emiliminin düşük olduğunu belirtti. “Dolayısıyla Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan yağlı balıklar; “Haftada en az 2 gün 150-200 gram diyete dahil edilmelidir.” dedi.

Balık alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Balığın yaşamın her evresinde tüketilebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi balığın tercih edilmesi, hangisinden uzak durulması gerektiğini şöyle anlattı: Öncelikle şunlara dikkat etmek gerekiyor: balığın tazeliği. Bayat balığın kokusu daha ağırlaşmış, gözleri parlaklığını kaybetmiştir. Hafifçe bastığınızda dokunulan alan içe doğru çöker. Ayrıca taze balıkların solungaçları bayat balıklara göre daha kırmızıdır. Mevsim balıkları tercih edilmelidir. Genel olarak büyük ve büyük balıkların vücut için toksik olan cıva içerme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle küçük ve yüzey balıkları tercih edilmelidir. Örneğin bu aylarda; Uskumru, palamut ve istavrit tüketime uygundur.

Son kullanma tarihi yaklaşan ton balığı için histamin uyarısı

Mevsim balıklarına ulaşamıyorsak dondurulmuş balıkları da tercih edebiliriz. Sanılanın aksine dondurulmuş balıklar; Tazeyken dondurulabildiği için besin değerinde büyük bir kayıp yaşanmaz. Ancak soğuk zincirin korunmaması sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle saygın satıcılara yönelmekte fayda var. Taze balık yerine daha kolay ve pratik olması nedeniyle ton balığı sıklıkla tercih ediliyor. Son kullanma tarihi yakın olan ton balığının histamin içeriğinin artmış olma ihtimali vardır. Bu nedenle ton balığı alınacaksa mutlaka etiketlerinin incelenmesi gerekmektedir.

İdeal olarak fırında veya buharda pişirmek

Balık pişirirken kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmanın en ideal yolu fırınlama veya buharda pişirme formüllerini tercih etmektir. Balık tüketirken daha tok hissetmek için yanında salata ve limon tüketmelisiniz. Salata ve limonda bulunan C vitamini, balıktaki birçok vitamin ve mineralle sinerjistik etki yaratacak ve emilimini artıracaktır.

haber-samsat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu